S/Y Angelina

S/Y Angelina

Segling med Angelina

Här kan du följa våra seglingsäventyr med S/Y Angelina.

MMSI 265733830
Anropssignal SE7483

Vi som seglar Angelina heter Mats och Eva.

mats@sy-angelina.se
eva@sy-angelina.seBritish Virgin Islands

Karibien 2017Posted by Mats Mon, May 01, 2017 18:04:47

I 25 dagar har vi nu seglat runt i British Virgin Islands eller BVI som ögruppen kallas lokalt. BVI omfattar fyra större och ett 60-tal mindre öar. Att detta är ett seglingsparadis märks inte minst på mängden charterbåtar och då främst katamaraner som ligger i klasar i alla ankringsvikar. De många segelbåtarna, småöarna och de korta avstånden medför en segling som påminner om segling i den svenska skärgården. Fast det är varmare, vattnet är turkost och kristallklart och snorklingen är helt fantastisk.


På Anegada letade vi efter de flamigos som skulle finnas här men såg inga. Däremot fanns många lååånga fina sandstränder som t.ex. Pomato Point där vi ankrade och Cow Wreck Beach som vi besökte landvägen.

Saltpond utan flamingos

Lång egen strand
Mindre egen strand

Ön Anegada är en del av the Horseshoe Reef som är världens tredje största barriärrev. När vi lämnade Anegada stannade vi till vid revet, 12 NM ut, för att snorkla. Det är den bästa snorklingen vi upplevt hittills.

På väg från revet slörade vi lugnt och fint i 4 knop. Rätt som det var börjar autopiloten pipa. Den gör det när den inte kan styra den angivna kursen. Det tog en liten stund innan vi fattade att vi inte rörde oss framåt. Seglen stod fint i vinden men loggen visade 0 knop. Vi hade fastnat i en boj/flöte till en hummertina mitt ute på en fjärd. Linan satt inkilad mellan rodret och roderskäddan. När vi fått ner seglen (inte helt lätt i medvind) för att minska draget i linan kunde vi genom att backa med motorn samtidigt som vi drog upp linan med hjälp av jolleankaret såga av linan så vi kom loss.

Long Bay på Virgin Gorda är en fin liten ankringsvik. När vi kom dit låg ett gammalt fartyg, Kodiak Queen, ankrat i viken. Ovanpå fartyget låg något som såg ut som en konstig gammal trål. På morgonen när vi vaknade var det fullt med småbåtar runt fartyget och full aktivitet ombord. Det visade sig att Richard Branson hittat fartyget på en skeppskyrkogård på en av grannöarna och bestämt sig för att göra den till en dykattraktion genom att sänka den här. Han var själv på plats för att övervaka sänkningen och inviga attraktionen. Det vi trodde var en trål var en bläckfisk med trettio meter långa armar. Det var Kraken från filmen Pirates of the Caribbean.


Två veckor senare när vi passerade igen var vi ju bara tvungna att stanna för att snorkla på Kodiak Queen

Full Moon Party på Trellis Bay anses av många som månadens störta event. Det firas på en liten strand full med massor av glada seglare. Fyra restauranger med var sitt band som spelade levande musik står för inramningen. Det var allmän dans på stranden, eldshow, artister på styltor och man tände eldar i stora klotformade korgar både på stranden och ute i vattnet.


På Jost Van Dyke besökte vi the Bubbly Pool, en liten lagun med sandstrand där dyningarna bröt in genom ett smalt inlopp och förvandlade hela lagunen till en jacuzzi.Cane Garden Bay med ett av Karibiens äldsta romdestillerier. Där tillverkades rom fortfarande på samma sätt som för tvåhundra år sedan. Produktionen var ett halvt fat (90 liter) per dygn som rann ut i en hink bakom bardisken där provsmakning erbjöds.


På morgonen när vi satt och åt frukost kom Janne på Indigo in genom revet. Han var i USVI och hade sett att vi var där och kom för att hälsa på. Vi hade inte träffat Janne sedan Kanarieöarna. Det blev ett glatt återseende och vi seglade tillsammans ett par dagar.


I Spanish Town var det karneval när vi kom dit tillsammans med Carpe Mare och vi följde med karnevalståget till festplatsen.


Dagen efter besökte vi The Bath. Ett av de stora måstena i BVI. Det blev en spännande tur mellan/under/över de stora stenbumlingarna på stranden.


I The Bight på Norman Island fyllde Anders på Carpe Mare år och vi blev bjudna på 50-årsfest tillsammans med besättningarna på Ran och den norska båten Marlene.

Carpe Mare, Marlene och Ran

Knölval utanför Virgin GordaI morse seglade Carpe Mare vidare till Anegada för att sedan fortsätta på sin jordenrunttur medan vi gick till Gun Creek för att klarera ut från BVI. Nästa stop blir Anguilla och sedan St Martin där vi ska förbereda seglingen till Azorerna