S/Y Angelina

S/Y Angelina

Segling med Angelina

Här kan du följa våra seglingsäventyr med S/Y Angelina.

MMSI 265733830
Anropssignal SE7483

Vi som seglar Angelina heter Mats och Eva.

mats@sy-angelina.se
eva@sy-angelina.seSt Martin och Sint Maarten

Karibien 2017Posted by Mats Mon, May 15, 2017 21:30:03

St Martin är en bra utgångspunkt för en atlantöverfart. Bra priser på mat, d.v.s nästan som i Sverige och ett stort utbud av allt man kan tänkas behöva. Fem vändor till Super-U blev det innan matförrådet ombord var uppfyllt.

Nyttigheter för att hålla oss vakna på nätterna.

Därefter var det dags att ta hand om tvätten. Även om man inte har så mycket kläder på sig här så samlar man på sig en hel del smutstvätt och salta handdukar m.m. Vi hittade en nybyggd ”Laverie” med nya fina maskiner och baguette-automat. Tvätt och tumling för 5 resp. 3 Euro. Vi brukar inte tumla tvätten då den torkar på någon timme om man hänger upp den ombord. Iaf i vanliga fall. Precis när tvätten var nerpackad i påsar så öppnade sig himlen och regnet vräkte ner. När vi väntat en kvart och det fortfarande regnade passade vi på att tumla tvätten. Det var tur, för det fortsatte att regna hela dagen.


Bunkra vatten och diesel gick snabbt och smidigt i Marina Fort Louis. Nu har vi 800 liter vatten och 400 liter diesel vilket bör räcka under det tre veckor som seglingen till Azorerna tar. Båten nedan tankade samtidigt som oss. Den var fullastad med "leksaker" som Water-jets, surfbrädor, vattenrutschkana m.m.

Sedan återstod bara lite småfix och genomgång av rigg. Sånt man kan göra i lugn och ro medan man väntar på ett bra väderfönster. Det verkade som om vårt väderfönster skulle komma söndag måndag (14-15 maj).

Filtret före watermakern tätas.

På fredagen upptäckte vi ett skadat vant (vajer som stöttar masten) En kardel hade gått av på babord toppvant. Det blev jolle in i lagunen till Sint Maarten, den Holländska sidan av ön, till en rigg-verkstad. Visst kan vi hjälp till sa dom - i slutet av nästa vecka. Men vi tänkte segla iväg på söndag sa vi. Efter lite dividerande blev vi lovade hjälp direkt på lördag morgon om vi hann med sista broöppningen kl 17. Full fart tillbaka med jollen (3 NM), snabbt hejdå till Tacoma och Barbasol, upp med ankaret, runt ön för motor och var framme vid bron med en kvart till godo.

Mats kollar riggen
Broöppning.

Kl. 8 på lördag morgon började riggkillarna byta toppvanten. De upptäckte att även ett mellanvant var skadat och rekommenderade att vi skulle byta alla vant på stormasten. Vi övervägde detta, då vanten inte bytts sedan Angelina var ny 1990. Nackdelen förutom kostnaden var att vi inte skulle komma iväg som vi hoppats då arbetet skulle ta ett par dagar att utföra. Verkstan var fullbokad men kunde klämma in oss när det blev luckor. Tanken på en atlantöversegling med tveksamt skick på riggen kändes inte helt ok så vi beslöt att följa deras rekommendation.

Riggkillarna från FKG byter vant.

På söndag kväll kom Hasse och Karin på Barbasol över på middag. De hade med sig lasagne, vin och valnötskaka. Tacksamt att bjuda såna kompisar på middag. Som tur var hade vi inte hunnit börjat med matlagningen själva.

Nu är det måndag och arbetet med riggen pågår för fullt. Vi hoppas att vi kan komma iväg på onsdag morgon då väderprognosen ser fortfarande lovande ut.


Leguan vid kanalen.