S/Y Angelina

S/Y Angelina

Segling med Angelina

Här kan du följa våra seglingsäventyr med S/Y Angelina.

MMSI 265733830
Anropssignal SE7483

Vi som seglar Angelina heter Mats och Eva.

mats@sy-angelina.se
eva@sy-angelina.seShetlandsöarna

Dit vindarna bär 2019Posted by Eva Thu, June 27, 2019 20:17:06

Shetlandsponny på Shetlandsöarna.

Vi stannade tre dagar i Lerwick. Tittade på sta'n och vandrade runt.
Lerwick
Garageport. Flera små hus hade såna här tak av gamla båtar.
Undrar hur det är att paddla en sån här kajak?

En dag tog vi bussen till Sumburgh Head, längst söderut på Mainland. Det är en fyrplats med en hög klippa där det är massor av fåglar, bland annat Lunnefåglar, som man här kan komma riktigt nära. De är så söta, de små papegojliknande fåglarna. På Shetlandsöarna ser man dom hela tiden, de flyger förbi eller ligger på vattenytan och guppar, men de dyker snabbt när man seglar för nära. Det var massor av andra fåglar också på klipporna; Sillgrisslor, Tobisgrisslor, Tordmular och Stormfåglar. På vägen dit passerade vi massor av får.

Får nr 87 med lamm nr 87.
Sumburgh Head.
Mats kollar på utsikten bredvid mistluren vid fyrtornet.
Djupa raviner...

Fågelklippor med tusentals Grisslor.
Lunnefågel

När vi seglade vidare från Lerwick rundade vi ön Noss som har häftiga branta klippor med massor av havssulor och andra sjöfåglar. Solen strålade och vinden var svag så vi gled förbi lugnt för bara ett försegel.
Massor av Havssulor på och framför fågelklippan.
Så här ser mycket av Shetlandsöarna ut.

Sedan seglade vi norrut och ankrade fyra nätter i tre olika ankarvikar. Två av dom var inne i Yell sound. Där var det riktigt strömt i flera passager när vi seglade igenom. Vi hade lite motvind men medström (västerut) så vi behövde göra ett slag mellan två av de ”kanaler” med mest ström, när vi passerade öarna mellan dessa så gick strömmen åt andra hållet (österut) så vi drev bakåt igen, sen när vi kommit förbi öarna var det full fart medström 4 knop igen. Det är spännande med tidvattenströmmar i smala passager.

Ankring i Ell Wick

Midsommarafton låg vi ankrade i en fin vik där det var en säl som tittade upp emellanåt för att hålla koll på oss. Annars blev det Fish’n'chips till midsommarmat (världens bästa fish’n chips serveras på Frankies i Brae) och på kvällen massor av jordgubbar och en flaska champagne.

Frankie's

Dagens fångs med ankare och kätting. Det är massor av Kelp (sjögräs eller långa tångruskor) på botten i ankarvikarna, dessa följer med upp när man tar upp ankaret.
Nån som har ett bra recept på Kelp?

På söndagen den 23 juni lämnade vi Shetlandsöarna och seglade mot Färöarna. Vi fick en lugn överfart med medvind och ganska lite vind. Det tog alltså lite längre tid men vi hade sol och relativt lugnt hav (och det vill man ha på Nordsjön). 194 Nm blev seglad distans och överfarten tog 42 timmar. På tisdagsmorgonen kl 5 la vi till i Torhavn, som är Färöarnas huvudstad.

Fina klippformationer när vi lämnar Shetlandsöarna.
Soluppgång till havs.
Oljeriggar på Nordsjön.
Färöarna i sikte.