S/Y Angelina

S/Y Angelina

Segling med Angelina

Här kan du följa våra seglingsäventyr med S/Y Angelina.

MMSI 265733830
Anropssignal SE7483

Vi som seglar Angelina heter Mats och Eva.

mats@sy-angelina.se
eva@sy-angelina.seFair Isle och Orkney

Dit vindarna bär 2019Posted by Eva Tue, July 16, 2019 20:52:57

Överfarten från Färöarna till Fair Isle (en liten ö mitt emellan Shetlandsöarna och Orkney) blev snabb med ganska mycket vind, men framförallt besvärliga vågor. Eva åkte på årets första sjösjuka och det är ju aldrig roligt.

Men vi kom fram till Fair Isle som är en fantastiskt fin liten ö, med en liten hamn, en by med en liten shop och en liten skola (där det går tre barn). Byn är bara ett par utspridda hus, det bor ca 70 personer på ön.
Hamnen.

Tidigare så fanns det också ett stort fågelobservatorium där det fanns sällskapsrum och duschar för seglare och ornitologer. Tyvärr brann det ner i våras, men ska nu byggas upp igen.

Det nedbrunna fågelobservatoriet.

Annars är det mest den underbara naturen som gör att folk besöker denna lilla pärla. Vi fick två fantastiska dagar då det till och med var soligt och ganska varmt.

Och så för fågellivet förstås. Där finns massor av fåglar. Här ett litet fotokollage med mina favoriter.
Hamnens säl...

Vi fick en fin snabb segling ner till Orkneyöarna och huvudstaden Kirkwall. Även i Kirkwall var det soligt och skönt. Vi hade lite sightseeing i staden, tittade på St Magnus Katedralen, fikade på ett Café mm, sedan gick vi till Scapa Distillery där vi fick provsmaka lite whisky.

På Orkney är man även rädda om de gamla. Inte bara lekande barn på skyltarna...
Scapa Distillery
På väg ut från Scapa stod den här skylten. Antar att man bara får köra 10 miles per hour när man druckit whiskey?

Tillbaka i hamnen tankade vi diesel och sa till hamnkapten att vi tänkte ankra utanför hamnen tills nästa dag, då vi skulle segla tidigt från Kirkwall för att få strömmen med oss runt Orkneys västkust och in i Scapa Flow. Hamnkapten sa att vi kunde ligga kvar inne i hamnen utan att betala för en natt till, så det gjorde vi.

Vi rundade Orkneys västkust för att få se lite av den. Det fick vi inte eftersom det var så dimmigt att ingen kust syntes. Men när vi gick in genom Pentland Firth blev det lite sikt så vi såg några öar och det vilt strömmande havet, en medström på fem knop, ger bra fart men gör det lite svårt att styra. Vi lyckades i alla fall ta oss in i Scapa Flow, som är Orkneys ”innanhav”, där ankrade vi i en vik på norrsidan. Nästa morgon seglade vi västerut förbi Stromness genom Hoy Sound, som var lika strömmande och gav oss över 10 knops fart.
Så här ser vattnet ut när det är riktigt strömt, med virvlar och toppiga vågor.
Och så här ser det ut på plottern (de röda pilarna pekar på några av vågtopparna) observera även farten 10,7 knop.

Fin segling söderut förbi häftiga klippor och höga vattenfall på ön Hoy, sedan västerut längst Skottlands nordkust i svag vind och solsken för gennaker.

Valar siktas. (Vi såg även tumlare och sälar)

Härlig gennakersegling.