S/Y Angelina

S/Y Angelina

Segling med Angelina

Här kan du följa våra seglingsäventyr med S/Y Angelina.

MMSI 265733830
Anropssignal SE7483

Vi som seglar Angelina heter Mats och Eva.

mats@sy-angelina.se
eva@sy-angelina.seHolland

Mot Europa igenPosted by Eva Tue, August 22, 2017 23:21:36

Kanaler, slussar och broar är det som gäller i Holland. Det blir en hel del motorgång, trots att man kan segla vissa sträckor om man inte har motvind (vilket vi hade i början). Det blir också en hel del väntan på slussning och på att broar ska öppnas. Vissa järnvägsbroar öppnas bara morgon och kväll, andra broar öppnas så fort det kommer segelbåtar.

En del vill inte vänta på broöppningar...

Broöppning för oss och alla andra.

Vi gick kanaler från Vlissingen (på gränsen mot Belgien) upp till IJsselmeer norr om Amsterdam för att sedan gå ut i Nordsjön (det finns kanaler att gå vidare österut men de är något grunda för vår båt som har ett djupgående på 2,1m ).

Ibland ligger kanalerna högre än omgivningen.

Det är inte bara små båtar i kanalerna.
Vilken sida ska man gå om en rödgrön prick??????

Middelburg var en fin liten stad, med typiskt holländska hus och många smala kanaler.

Willemstad hette nästa stad vi stannade i. Vi låg mitt i centrum i den mysiga staden. Kanalen runt staden är formad som en stjärna, som vi promenerade runt på vår kvällspromenad.

I sjön IJsselmonde, precis söder om Amsterdam, stannade vi en natt och en dag för att vänta på nattkonvojen som vi skulle följa genom Amsterdam. Den startade kl 23.40. Då gick 13 segelbåtar i konvoj genom Amsterdam. Man gör detta på natten för att inte störa trafiken så mycket, när många broar (bl a motorväg- och järnvägsbroar) behöver öppnas för att släppa igenom båtar. Det är en spännande upplevelse.

Efter sista järnvägsbron la vi till vid en kaj mitt i sta’n (egentligen fick man bara ligga där för att vänta på broöppning, men de flesta stannade där för att sova några timmar så det gjorde vi också). Nästa morgon gick vi vidare till hamnen Sixhaven, som visade sig vara en väldigt trång hamn där de knödde in många fler båtar än vad som fanns platser till (vi låg först på tvären utanför tre båtar som inte kunde komma ut förrän vi flyttade oss, sedan fick vi en ”riktig plats”).

Vid kaj i Amsterdam.

Amsterdam....

I Amsterdam passade vi på att åka runt med vår jolle (försedd med svensk flagg) på kanalerna mitt inne i staden. Det var ett kul sätt att se Amsterdam, husbåtar som ligger längs kanalerna, turbåtar och småbåtar som åker runt och folk och cyklar på broar, gator och kaféer.

Bland husbåtar...Smala fina kanaler
På kvällen tänds broarna...

I IJsselmeer stannade vi i Lelystad där vi bl a tittade på Batavia, en replica av ett skepp från 1600-talet. Vi låg kvar en extra natt i Lelystad pga mycket vind och åska innan vi seglade vidare upp till Makkum i norra Ijsselmeer där vi skulle genom sista slussen för att komma ut i Nordsjön.

Batavia

Vi passerade 57 broar och 10 slussar på vår segling genom Holland (de broar vi åkte jolle under är inte medräknade).
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marie Rydén Sun, August 27, 2017 23:55:56

Kul att ni tog båten ända in i Amsterdam! Roligt att åka runt med jollen. Amsterdam är en mycket trevlig stad. Såg på AIS att ni besökte Helgoland också. Perfekt ställe för er som är fågelintresserade. Tog många bra bilder där av havssula och tretåig mås.

Posted by Marianne Wed, August 23, 2017 07:43:43

Spännande fast lite trångt med all kanalfärd.

M