S/Y Angelina

S/Y Angelina

Segling med Angelina

Här kan du följa våra seglingsäventyr med S/Y Angelina.

MMSI 265733830
Anropssignal SE7483

Vi som seglar Angelina heter Mats och Eva.

mats@sy-angelina.se
eva@sy-angelina.seFäröarna

Dit vindarna bär 2019Posted by Mats Mon, July 08, 2019 19:51:55

Färöarna är en dansk ögrupp i Nordatlanten som ligger mittemellan Skottland och Island. Den tillhör inte EU men det går bra att betala med Euro. Annars är det dansk valuta som gäller.

Landskapet är bland det mest dramatiska i Europa. Det mesta av öarna ligger mellan 300 och 800 meter över havet. Det innebär höga branta klippor längs kusterna med spektakulära klippformationer, grottor och höga vattenfall.

Dranganir och Tindholmur

Tindholmur

Gásadalur


Det finns bra ett fåtal sand stränder men det är å andra sidan ingen som åker till Färöarna för att bada, möjligtvis någon enstaka äventyrslysten Eskimå. Temperaturen på sommaren kan gå upp till 12-15 C och vattentemperaturen 10-11 C.

Större delen av bebyggelsen ligger vid vattnet i skydd längst in i någon av de många djupa fjordarna. Många hus, såväl gamla som nybyggda har grästak.

Funningur

Grästak

Vi angjorde först Torshavn som är huvudstaden där vi klarerade in. På både hamnkontoret och hos tullen fick vi frågan varför vi pratade engenska när vi kom från Sverige. Här pratar man förutom Färöiska (som är ganska likt isländska) även skandinaviska. En dialekt som är liknar svenska och är betydligt lättare att förstå än danska.

Skriven Färöiska är ganska lätt att förstå

Tinganes i Torshavn

En och en halv dag hyrde vi bil (minsta hyrtid var två dygn men de kunde göra ett undantag) för att upptäcka de två största öarna Stremoy och Eusteroy. Vi körde ”smörblommevägar” d.v.s. scenic routes.

Hamnen i GjøgvHamnen i Gjøgv (Hur får man fast fendertar i spridaren?)

Fossa vattenfall

Ön Mykines besöktes med färja från Sørvágur då den enda hamnen är för liten för Angelina. Mykines är en fågelö med fyra miljoner häckande fåglar. Vi gick en lång vandring ut till fyren på västra spetsen och fick se massor av lunnefågel, havssula, stormfågel och tretåig mås (de ska bara ha tre tår). Fyren syntes dock knappt i dimman när vi kom fram.

Mykines med fyren dold i dimman

Eva i Puffin-heaven

Puffins (Lunnefåglar)

Havssulor på Mykines

Att navigera bland öarna är ganska lätt då det ofta är djupt ända in till land och det är få grund. MEN tidvatten strömmar och accelerationszoner (där vinden ökar kraftigt mellan öar eller runt uddar) ger seglingen en helt ny dimension. När vi seglade från Sandur till Vágur hade vi en kraftig ström, drygt 4 knop, växelvis med oss eller rakt i sidan. Svårt att hålla kursen då, men det gick fort framåt, tidvis över 10 knop.

Lille Dìmon (Lilla Dimön)

Även vädret är spännande och växlar snabbt. När vi skulle segla mellan Sørvágur och Sandur, en segling på ca 6-7- timmar valde vi att segla på natten för att få strömmen med oss och tillräckligt högt tidvatten för at komma ut ur hamnen. Det blev en fin segling även om temperaturen var 6.3 C och tät dimma. Dimman övergick sedan i ett uppfriskande regn. Väderprognosen visade givetvis uppehåll.

Dimmig utsiktNästan samma vy lite senare

Dranganir


Hamnarna är ofta små fiskehamnar med plats för en eller kanske två besökande segelbåtar. Det finns inga skyltar så man får fråga sig fram. Många hamnar är grunda och djupen är sällan angivna på sjökorten. Å andra sidan kostar det inget att ligga där och ofta finns både vatten och el på bryggan.

Fiskehamnen Sørvágur

Knitted Stone på Sandoy. En Jättesten täckt med ett stickat lapptäcke.Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Uffe i Götet Tue, July 16, 2019 10:03:48

Jag blir lite avis på ert besök på Mykines med alla fåglar. Där skulle man säkert slå ihjäl en hel dag för att bli kompis med alla Lunnefåglar. Imponerande seglats.

Posted by Yani Wed, July 10, 2019 11:40:22

Ser så härligt och häftigt ut men ack vad kallt!
Dags att åka söder ut nu?

Posted by Dan Tue, July 09, 2019 21:02:24

Och jag skulle just skriva "Island nästa!" då jag upptäckte att ni åkt åt andra hållet och är i Orkneyöarna! Mot varmare breddgrader!?

Posted by tommy p Tue, July 09, 2019 09:45:49

Häftigt!

Posted by Kerstin Tue, July 09, 2019 08:45:31

Ett annat hörn av världen, vilken kontrast mot Karibien!